Snabbtåg till Bordeaux

Under sista helgen i september (2017) var Kreera på studieresa till Bordeaux. Vi åkte med höghastighetståg, TGV, på den nyöppnade banan ner till Bordeaux. Ena riktningen med direkttåg som då erbjöd en snabb resa i 300 km/h. På återresan åkte vi med ett av tågen som kör in i städerna på vägen genom så kallade bibanor där tåget kör av och på höghastighetsbanan in på konventionella järnvägen.

Resan bjöd även på ett intressant och givande studiebesök längs spårvagnsutbyggnadsprojekten i staden. Stadens spårvagnsnät har byggts upp igen från 00-talet efter att varit nedlagt i 40 år. Som guide hade vi Elsa Jacquesson och några av hennes kollegor som kunde svara på våra många frågor och ge bra insikt i hela processen från planering till utförande och drift. Lösningen att i centrum ta elen från skena i marken istället för från luftledning som när det infördes var unikt för Bordeaux ger ett smäckert intryck av anläggningen i den UNESCO skyddade stadskärnan. Då vi även åkte en hel del med systemet så kan vi konstatera att man har fått till ett välfungerande system med väldigt hög nyttjande grad - positivt men även en utmaning för framtiden då kapaciteten kommer behöva expandera.

Härtill besöktes nya stadsdelar och botaniska trädgården samt allmänt flanerande och kulturaktiviteter så som museibesök. Och givetvis inmundigades god mat och dryck. På söndagkvällen anlände vi åter till hemmaplan berikade med nya erfarenheter och lärdomar.

Nytt kontor

 

Från och med fjärde september har Kreera flyttat in nya kontorslokaler på Södra Förstadsgatan 4. Kontoret ligger i centrum, ett stenkast från kanalen. Med ett fåtal flyttlådor kvar börjar det nu ta form.

Kontoret är beläget på sjätte våningen och nås via 120 trappsteg genom det vackra trapphuset (det finns således goda möjligheter till vardagsmotion) eller genom en färd i den spegel- och träpanelsbeklädda hissen som går ända upp till kontoret.

I den renoverade vindsvåningen med synliga takbjälkar, gammal murstock, vackra fönster och högt till tak skapas en kreativ miljö för kreativa medarbetare. Vi har fin utsikt över Malmös hustak och vid fint väder kan lunch/fika, eller varför inte möten, tas på takterrassen.

Varmt välkommen till vårt nya kontor!

Studieresa till Düsseldorf

I början av oktober drog hela Kreera på studieresa till Düsseldorf med omnejd. Under fyra dagar hans det med besök ute vid en höghastighetsbana, teståkning av Schwebwbahn i Wuppertal och besök vid den nedlagda gruvan Zollverein samt slutligen en tågresa i hisnande 300 km/h.

Ramavtal Region Skåne

Kreera samhällsbyggnad vinner ramavtal med Region Skåne inom fyra områden i konkurrens med 7-26 olika företag beroende på område! Inom område ”Transport och infrastruktur” och ”Hållbar stadsutveckling” rangordnas Kreera som nummer ett, inom ”Analys och utredningar” nummer två och inom ”Processledare och strategier” som nummer tre.

Platsbesök Maland

Just nu befinner sig delar av Kreera och gör fältbesök för projektet Malandstriangeln och Tunadalspåret i Sundsvall. På schemat står miljöinventeringar med kollegor från ÅF och Tyréns.

Välkommen Filip

Vi hälsar Filip Wangejord välkommen till Kreera. Filip blir ett fantastiskt tillskott på företaget, främst inom järnvägsområdet. Med en bakgrund som lokförare och nybliven järnvägsingenjör från LTH så ser vi det som en värdefull förstärkning av vårt team.