Hyllievångsparken – Malmö
Uppdragsgivare: Malmö Stad
Genomfört: 2020 - 2023

Hyllievångsparken är Hyllies egen stadsdelspark och kommer vid slutförande att bli lika stor som Malmö Folkets park. I parken ges plats för lek, odling och umgänge, fruktlund och blomsterängar. Kreera har i detta projekt bland annat arbetat med hanteringen av dagvatten genom fokus på markmodellering, höjdsättning och stigdragningar. 

Med målsättningen att förena natur och rekreation på ett harmoniskt sätt har vi arbetat för att skapa en terräng som inte bara är estetiskt tilltalande, utan också funktionell och tillgänglig för alla besökare.

För att hantera den viktiga aspekten av dagvattenhantering har vi analyserat och beräknat volymer för att hantera regnvatten från omgivande områden. Detta är nödvändigt för att minimera risken för översvämningar och samtidigt för att gynna den lokala biologiska mångfalden. Genom parkens södra delar slingrar en bäckfåra som kommer att ta hand om vatten från bebyggelsen runt omkring, när det regnar. Vattnet och alla de olika växterna gör att både insekter och fåglar kommer att trivas. Av den anledningen är också belysningen lite mer sparsam i parkens södra delar då många djur trivs bäst när det är mörkt på natten.

I den södra änden av parken har vi i samråd med VA-Syd skapat en plats för hantering av dagvatten vid skyfall, vilket är avgörande för att säkerställa ett effektivt vattenavledningssystem i området. När ledningsnätet går fullt kan dagvatten stiga i systemet och brädda ut i parken.

Norra delen av dagvattendiket. En del i rekreation och upplevelse. Delen kommer ha reglerad tillförsel av vatten för att stadigvarande upprätthålla en vattenspegel. I brynzonen planteras fuktängsmattor och andra vattentåliga växter.

Utlopp till dagvattendiket från omkringliggande kvarter. Stentrappa för drift-/skötselpersonal.

Del av dagvattendiket. Plantering av vattentåliga växter kommer. För att öka upplevelsen och komma nära eller nå brynzonen löper en träspång längs diket.

Trumma där diket korsar gångväg. Stenkorgar (gabioner) fungerar som stödmurar där stig och dike korsar varandra.